Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun. Aktivasyon epostanız mı yok?

Kullanıcı Adı: Şifre:

Gönderen Konu: Etobur bitkiler hakkında..  (Okunma sayısı 849 defa)

Administrator

  • Administrator
  • Katılımcı Üye
  • *****
  • Karma: +221/-0
  • İleti: 175
Etobur bitkiler hakkında..
« : Mart 05, 2021, 04:58:47 ÖÖ »



ETOBUR BİTKİLER - Carnivorous plant - insectivorous plant (böcekçil bitkiler)

Etobur bitkiler, besin elde etmek için hayvanları yakalayan öldüren yırtıcı çiçekli bitkilerdir.  Bir bitkinin etobur sayılabilmesi için;


1.   Avını yakalayıp öldürmesi
2.   Avın sindirimini kolaylaştıracak bir mekanizmaya sahip olması
3.   Avdan asimile edilen besinlerden önemli bir fayda elde etmesi gereklidir.



Daha insani terimlerle ifade etmek gerekirse, etobur bitkiler; böcekler, örümcekler, kabuklular ve diğer küçük toprakta ve suda yaşayan omurgasızlar ve tek hücreliler, kertenkeleler, fareler ve diğer küçük omurgalılar gibi canlıları yerler. Etoburl bitkiler, kapan (tuzak) görevi gören özel yapraklarını ya da köklerindeki kapanları kullanarak bu olağanüstü işi başarır. Birçok tuzak, parlak renkler, ekstra çiçek nektarları, kılavuz tüyler ve / veya yaprak uzantıları ile avı cezbeder. Av, yakalandıktan ve öldürüldükten sonra bitki ve / veya ortak organizmalar tarafından sindirilir. Bitki daha sonra avının sağladığı besinleri emer. Çoğu etobur bitki avlanmadan da büyür, ancak avlarından elde edilen besinler ile çok daha hızlı büyür ve çok daha iyi ürerler.



Bu bitkilere Killer plants (katil) "böcek öldürücü bitkiler" denemez. Çünkü bu tuzaklama ,yakalama ve sindirme işlemlerini zevk için yapmazlar.Bulundukları coğrafyalarda azot yönünden fakir olan bölgelerde,bir çok canlının yaşamayı beceremediği ortamlarda ayakta kalabilmek için evrimleşmiş ve bu yönde gelişmişlerdir,ya da bu şekilde yaratılmışlardır.
Ancak,yukarıda saydığımız maddeler doğrultusunda  hayvanları yakalayan veya öldüren tüm bitkiler etobur sayılmaz. Bazı Aroid ve Aristolochia türleri, tozlaşmayı kolaylaştırmak için çiçeklerindeki böcekleri yakalar. Tozlayıcıları öldürmezler ve tozlayıcılardan bazıları çiçekte ölürse, bu bitkinin lehine değildir. Etoburl bitkiler çiçeklerini asla tuzak olarak kullanmazlar .



Bu durumda, bir bitkinin gerçekten bir etobur olup olmadığı veya bir etobur bitkinin bazı özelliklerini taşıdığı halde neden etobur bitki sayılıp sayılmayacağı hakkında bize bir fikir vermektedir.. Yakın zamana kadar Martyniaceae familyasındaki Şeytan Pençesi türünün etobur olduğu düşünülüyordu. Ibicella lutea , Proboscidea louisianica ve P. parvifloratipik olarak bazı küçük sinekleri yakalayan oldukça heybetli büyük bitkilerdir. Avlarından çok fazla besin elde etmedikleri için artık etobur olmadığı kabul ediliyor. Muhtemelen yırtıcı bir savunma olarak yapışkan yapraklara sahipler. Etçil bitkilerin bazı özelliklerine sahip olan ama etobur bitki sayılmayan bitkiler vardır. Bu bitkiler diğer canlıları her hangi bir şekilde öldürürse de , kurbandan önemli miktarda besin almazsa,etobur bitkiler olarak değil sadece  öldürücü bitkiler olarak kabul edilir .
Etobur sayılıp sayılmaması için hakkında çok fazla tartışma yaratan bir başka bitki de Roridula'dır . Roridula , avın sindirimini gerçekleştirmek için suikastçı böceklere güvenir. Bitki avı yakalar. Böcekler, avın sulu iç kısımlarını emer ve yapraklara dışkı yapar. Bitki böceklerin dışkılarındaki besinleri emer. Suikastçı böcekler yoksa, bitki için bir geri dönüş vardır, ancak bu geri dönüşün vahşi doğada ne kadar kullanıldığı belirsizdir. 



Darlingtonia ve bazı Nepenthes türleri de avlarını kendi kendilerine sindirme yeteneğini kaybetmiştir. Bu türler, avdaki besin maddelerini kendilerine uygun hale getirmek için bakterilere ve diğer organizmalara güvenir. Bilimsel olmayan bir şekilde ifade etmek gerekirse, bir bitki ,diğer organizmalar bunu kendileri için yapacakken, neden bir bitki avını kendi kendini sindirme zahmetinden girsin ki? Ya da bilimsel olarak, enerjiyi sindirim için harcamanın seçici bir avantajı yoksa, mutasyonlar birikerek sindirimi ortadan kaldıracaktır. Burada, etobur tanımımızı, bu bitkileri etobur olarak dahil etmek ve tamamen katil bitkileri hariç tutmak için dikkatlice oluşturduğumuzu belirtmek isteriz..


« Son Düzenleme: Ekim 17, 2021, 02:47:34 ÖÖ Gönderen: Administrator »
Kayıtlı
admin

 

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal