Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun. Aktivasyon epostanız mı yok?

Kullanıcı Adı: Şifre:

Gönderen Konu: Cephalotus follicularis  (Okunma sayısı 1081 defa)

Administrator

  • Administrator
  • Katılımcı Üye
  • *****
  • Karma: +221/-0
  • İleti: 175
Cephalotus follicularis
« : Kasım 17, 2021, 04:05:01 ÖÖ »


Cephalotus follicularis



Cephalotus follicularis , birçok sebepten dolayı etobur bitki koleksiyoncuları arasında popüler bir bitkidir.
Küçük boyutu ve karmaşık sürahileri, onu bir teraryum ya da güneşli pencere önü kültürü için harika bir etobur bitki yapar. Evrimsel olarak, Cephalotus ayrı bir aileye yerleştirilir ve bu nedenle diğer etçil bitki taksonları ile yakın bir bağlantısı yoktur. Bu da, onu çeşitli etobur bitkilerin temsili üyelerini toplamaya çalışan kurumlar ve koleksiyonerler için arzu edilir hale getirir.
Cephalotus yetiştirmek için zor bir bitki olabilir, ancak bitkiye biraz özel ilgi gösterilirse sorunlar kolayca çözülür. “Ani Cephalotus ölüm sendromunun” (hızlı bitki çöküşü olan) ana nedeni kök çürüklüğü gibi görünmektedir. Köklerden şüphelenilmesinin nedeni, Cephalotus'un taçları öldüğünde bitkinin köklerinden veya gövdeden iyileşmesidir.
Diğer birçok etçil bitkiden farklı olarak Cephalotus , Sarracenia , Utricularia ve birçok Drosera gibi diğer cinslerde olduğu gibi derin su tepsilerinde yetiştirilmeyi sevmez . Sürekli ıslak koşullar bitkinin çürümeye meyilli olmasına neden olur. Ne yazık ki, Cephalotus yetişkin olana kadar herhangi bir çürüme veya bu yönde bir sıkıntı ve ya belirti göstermez ve ardından bitki hızla çöker.
Bununla birlikte Cephalotus , az miktarda su içinde oturan uzun saksılarda, üstten sulama yapılmadan kolayca yetiştirilebilir. İşin püf noktası, yetiştirme koşullarınıza uygun bir toprak karışımı kullanmaktır. Bazı deneyler gerektirebilir ve bu süreçte bazı bitkileri kaybedebilirsiniz. Sağlıklı, torf ve saksısı iyi ayarlanmış bir Cephalotus , sürahilerinde su tutacaktır. Sürahiler kuru ise topraktaki organik maddeyi arttırın. Bitkiler ölürse, organik maddeyi azaltın ve 1/1 torf ve kaba slikat kumu kullanın.
Cephalotus yetiştiricilerinin bu bitkiler için favori toprak tarifleri vardır, bu nedenle “ideal” toprak karışımının ne olması gerektiği konusunda gerçek bir fikir birliği yoktur. %75 kum / %25 turba veya sfagnumun karışımının bu bitkilerde iyi sonuç verdiği tespit edilmiştir. Bu karışım oldukça gözeneklidir ve suyu kolayca tahliye eder, böylece kök çürümesi olasılığını azaltır. Pomza veya perlit içeren diğer karışımlar da kabul edilebilirdi. Ben de kişisel olarak toprağın üstüne bir kat ¼ ya da ½  saf kum eklemeyi seviyorum. Bu, bitkinin tepesini biraz daha kuru tutar ve yosun gelişimini geciktirmeye yardımcı olur.
Cephalotus  iyi bir  ışıkla en iyi gelişimini ve en iyi rengini alır.Güneye bakan pencere kenarları onlar için en iyisidir, ancak doğu ve batı bazen işe yarayabilir. Bitkiler hem seralarda hem de teraryumlarda iyi yetişir. Bitkiler seralarda yetiştirilenlerden çok daha küçük olmasına rağmen, yoğun yaz güneşi ve yoğun sıcaklıklarda açık havada bile hayatta kalabilirler. Bitkiler ayrıca hafif donlarda zarar görmeyebilir.



Cephalotus'un Yetiştirilmesi

Cephalotus , tohum, yaprak / ibrik çelikleri, taç bölümleri ve kök çelikleri gibi çeşitli yollarla çoğaltılabilir. Ne yazık ki, bu yöntemlerin tümü, yetişkin bitkiler üretmek için oldukça yavaştır, ancak taç ve yaprak kesimleri kesinlikle tohumdan daha hızlıdır.
İlk yöntem tohumdur. Bu iki açıdan zordur. Genelde ICPS Tohum Bankasında görünse de Cephalotus tohumunu elde etmek zordur. Orada gördüğünüzde bile, genellikle “sadece tohum bağışçıları” listesinde yer alır (yani, bankada tohum kredisi alacak kadar tohum bağışlayan kişiler önceliklidir.)
Tohumla çoğaltma ile ilgili ikinci sorun, bunun çok YAVAŞ bir yöntem olmasıdır; çok sabra ihtiyaç vardır. Cephalotus'unuzu aldıktan sonra tohumu, hemen ekmelisiniz.Yani ,ne kadar tohum taze ise çimlenme yüzdeniz o kadar artacaktır. İnce kıyılmış sphagnum yosunu, tohum çimlenme substratı olarak iyi uygundur. Tohumları substratın yüzeyine yerleştirin ve gömmeyin. Tohumları iyice sulayın (fısfıslayın) ve ardından kabı kapalı bir plastik torbaya koyun ve tohumları buzdolabında 8 hafta boyunca katlamaya alın. Katlama süresi sona erdiğinde, çimleme kabınızı buzdolabından çıkarın ve bir serada veya floresan ışığı altında yoğun ışık alan ancak doğrudan güneş almayan bir alana koyun. Kabınızı plastik torbada bırakın. Eğer şanslıysanız,tohumlar da taze ise, çimlenme birkaç hafta sonra gerçekleşebilir ,eğer tohumlarınız taze değil ise,oluşturduğunuz ortam şartları (ısı , ışık ,nem) na bağlı olarak bu süre birkaç ay sürebilir.Bazen bir yılayakın sürebilir.
Bitkiler ,çimlenirken yosun gelişimine dikkat etmek gerekir,bazen gelişim sırasında bitkileri birkaç kez yer değiştirmek gerekebilir.Yosunlar hızlı büyüyeceğinden bitkilerinizin ışık almalarını engelleyebilir.
.Cephalotus fideleri—onları birkaç kez yeni ortama nakletmek alışılmadık bir durum değildir. Bitkiler güvenli bir şekilde nakledilecek kadar büyüdüğünde, bitkiciklerin yeni düşük nem seviyelerine uyum sağlamasına izin vermek için plastik torbayı birkaç gün içinde azar azar süeyi her gün biraz daha arttırarak açmaya devam edin.
Nakledildilen fideler, asıl yerlerine geçmek için yeterince büyüyene kadar (~2,5 cm çapında) bir teraryumunda veya yüksek nemli başka bir yerde tutulmalıdır. Sürahiler i kuru kan kurdu ile beslemeye başlayabilirsiniz. Bitkiler olgun sürahilere sahip olduklarında, yüksek nitrojen Osmocote® Outdoor & Indoor Smart-Release Plant Food peletleri ile beslenebilirler ancak ,birkaç ayda bir bitki başına bir pelet fazlasıyla yeterlidir. Bitkiler kendi başlarına sürahilerde su tutamıyorlarsa, bitkileri sürahilerde beslemeyin. Koşullara bağlı olarak 3 ila 5 yıl içinde olgun bir bitki elde etmeyi bekleyebilirsiniz.
 


Cephalotus'u yetiştirmede  ikinci yöntem yaprak/sürahi kesimlerdir. Hem yaprak hem de sürahi kullanılabilir, ancak klonlarımızın çoğu küçük yapraklar ürettiği için ben şahsen sürahiyi daha sık kullanıyorum. Yaklaşım hem yapraklarda hem de sürahilerde aynıdır. Bitkiden yeni gelişen yaprakları veya sürahileri seçin ve çıkarın. Yaşlı yapraklar da başarı elde edilemiyor.Sapının bitkinin tepesine bitişik olduğu yerden yaprağı aşağı doğru çekerek çıkarın. Cımbız veya bistüri, yaprakların hassas bir şekilde çıkarılmasında kullanılabilir.. Alternatif olarak, ana bitki saksıdan çıkarılabilir ve ardından yapraklar çıkarılabilir. Yaprak sapının tabanında yeni bitkicikler oluşacaktır, bu nedenle yaprak sapının tabanını sağlam tutmak önemlidir. Bazı kök dokuların varlığı, bitkicik oluşumunda yardımcı olabilir. Yaprakları/sürahileri çıkardıktan sonra, yüzleri yukarı bakacak şekilde 50:50 turba karışımına koyun: yaprak sapı toprak yüzeyinin hemen altında olacak şekilde kuma ve gömün. Yaprak bıçağını veya sürahiyi hiçbir şekilde kapatmayın. Yaprak kesimlerini iyice sulayın ve kabı/saksıyıi kapalı bir plastik torbaya koyun. Kabınızı yoğun, dolaylı ışık alan bir yere konumlandırın. Yaprak/sürahi kesimi, bir ay kadar kısa veya 9 ay kadar uzun bir sürede bitkicikler oluşturabilir, bu nedenle uzun bir süre beklemeye hazır olun. Sürahi kesimleri genellikle su stresinin bir sonucu olarak kapanacaktır, bu nedenle bu olursa şaşırmayın. Yaprak/sürahi yeşil kaldığı sürece, kesmenin sürmesi için bir şans vardır. Bitkicik bir kez oluştuktan sonra, oldukça hızlı gelişecektir ve ortaya çıktıktan hemen sonra torbadan çıkarılabilir. Sürahi kesimlerinin çok güvenilir bir yöntem olduğuna inanıyorum. Yaprak üzerini veya sürahiyi hiçbir şekilde kapatmayın.  Botanik Konservatuarı'nda kullandığımız baskın çoğaltma yöntemi budur.


Üçüncü yetiştirme şekli, bölme veya taç kesimleridir. Cephalotus genellikle kök sistemine bağlı birden fazla büyüme noktası geliştirir. İdeal olarak, her taç çıkarıldığında kendi köklerine sahip olmalıdır (yani bir bölünme). Bununla birlikte, taçların genellikle kendi kökleri yoktur, bu nedenle köksapı keser ve testili, ancak kökleri olmayan bir taç elde edersiniz. Her zaman en büyük 1 ila 2 kronu ana bitki üzerinde bırakın. Küçük kronlar bile çıkarılabilir ve köklenebilir. Bir taç çıkarıldıktan sonra, 50:50 turba:kum karışımına ekilir ve iyice sulanır. Çelikler daha sonra kapalı bir plastik torbaya konur ve yaprak kesimleri gibi işlem görür. Çoğu kron, 2-3 ay sonra plastik torbadan yüksek nemli bir teraryuma çıkarılabilecek kadar kök oluşturmuş olacaktır. Bu yöntemin birkaç avantajı vardır. Birinci avantajı, taç kesimlerde başarı oranının çok yüksek olmasıdır (%90-100).Cephalotus , birbirini dolduran birçok küçük taç geliştirir. Bu, bitkinin inceltilmesine yardımcı olur, böylece kalan taçlar büyüyebilir ve daha büyük sürahi yapabilir. Son olarak, bu, Cephalotus'un "dev" formu gibi popüler klonlar üretmek için yararlı olan vejetatif bir yöntemdir .





Alıntıdır..

Tom Cahill, John Brittnacher ile
Aralık 2011
carnivorousplants.org/grow/guides/Cephalotus
« Son Düzenleme: Kasım 17, 2021, 04:10:13 ÖÖ Gönderen: Administrator »
Kayıtlı
admin

 

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal