Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun. Aktivasyon epostanız mı yok?

Kullanıcı Adı: Şifre:

Gönderen Konu: Droser capensis ler ve bakımı..  (Okunma sayısı 2258 defa)

Administrator

  • Administrator
  • Katılımcı Üye
  • *****
  • Karma: +221/-0
  • İleti: 175
Droser capensis ler ve bakımı..
« : Mart 04, 2021, 05:30:44 ÖÖ »




DROSERA CAPENSİS (sundews - güneş gülleri)

Güney Afrika nın Cape Town bölgesinde yetiştiklerinden bu isimle anılırlar.Bitki severlerin özellikle de etobur bitki severlerin kolay vazgeçemedikleri bir türdür. Büyük ve gösterişli olmalarından yetiştiricilerin gözdelerindendir. Üretimi en kolay olan etobur bitki türlerinin başında gelirler.Görsel olarak eşsiz güzelliğe sahip olan drosera capensis ler,uzun dalları ucunda ki kılcal ve yapışkan duyargaları sayesinde avlanırlar.İnsan burnunun algılayamayacağı,sinek ve böcekler için cezbedici olan bir koku yayarak,avlarını kendilerine çekerler.
Yapışkan duyargalara konan sinek ve böcekler yapışkan duyargalara yapışıp kalırlar.Yapışıp kalan avını,15 dk ila 24 saat süren sarmalama işleminden sonra salgılamaya başladıkları sindirim sıvısı ile öğütürler.
İhtiyacı olan azotu buradan karşılayan drosera capensis ler de birçok etobur bitki gibi köklerini sadece toprağa tutunmak için kullanır.Uzun ve sağlam kök oluşturan capensisler 15 cm derinliğinde saksılarda rahat gelişirlerZaman zaman havai kök oluşturular.Bu saksı ve torf değişimi yapmanızın zamanı geldiğinin bir işaretidir.

Bilinen Drosera Capensis Türleri

Drosera Capensis Narrow Leaf (dar yaprak)
Drosera Capensis Broad Leaf (geniş yaprak)
Drosera Capensis All Red (tümü kırmızı)
Drosera Capensis Alba     (beyaz-renksiz)
Drosera Capensis Dirty    (tüylü - kıllı)



BİTKİNİN BAKIMI

Pencere önü kültürüne uygundur.Bol güneş ışığı seven bir türdür.Yaz mevsiminde 30-40 dereceleri tolera edebilir.Kış mevsiminde oda sıcaklığında gelişimini sürdürür.(dormancy – dinlenme dönemi  gerektirmez)
Altlığında (plastik) sürekli olarak 2-3 cm saf su bulundurulur,üstten sulama yapılmaz.



Yapışkan kılcal duyargaları kuru ortamda zaman zaman kaybolsa da nemli bir ortama alındığında tekrar kendilerini gösterirler.
Bitki cam ya da şeffaf plastik bir kap içerisine konur ve terra ortamı oluşturulursa ya da nemli bir ortamda bakılırsa üzerindeki kılcal yapışkan duyargalar sürekli görünür kalacaklardır.

Sadece saksı ve torf değişikliği yaparken kuruyan alt yaprakları temizlenebilir.Ancak bunun dışında alttan kuruyan yapraklar venüsde olduğu gibi temizlenmez.Çünkü bitki narin bir yapıya sahiptir,ve sağa sola eğilme eğilimindedir.Bu alttaki kuru yapraklardan destek alarak dik şekilde durur.Bazı yetiştiriciler saksı ve torf değişiminde bile bunlara dokunmazlar.



Daha güzel bir görsellik sağlamak için tek kök yerine 5-6 kök yan yana dikilebilir.Böylece bitkilerin birbirlerine destek olarak dik kalmaları da sağlanmış olur.

Yaklaşık olarak bir yıl boyunca hiç beslenmese bile yaşamını sürdürebilecek yapıya sahip olsa da yaz döneminde,açık ortamda bol bol kendisi avlanacaktır.Bu da sizin özel beslemenize ihtiyacı yok demektir.

Gözlem yapmak ya da gelişimini düzenlemek amacı ile beslenmek istenir ise kesinlikle canlı sinek ve böcekler verilmeli ve abartılmamalıdır.
Kara sinek,sirke sineği,arı,karınca gibi böcek türleri ile beslenebilir.Beslenme sıklığı ise 15 günde bir birkaç yaprağına sinek ve böcek verme şeklinde olmalıdır.
Bitkinizin altlığındaki saf suyu kesinlikle kurutmayın,bitmesine izin vermeyiniz.

Tohumdan üretimi oldukça kolaydır.Çoğu zaman buna gerek bie duyulmaz,çünkü sık sık açacakları çiçeklerden etrafına adeta saçılarak dökülen tohumlardan bol miktarda çimlenme oluştuğunu gözlemleyeceksiniz.Bazen kendi saksısı dışındaki komşu saksılara da uçuşan tohumlar oralarda da kendini gösterir.Capensislerin tohumları çok küçüktür ama  bol miktarda tohum üretirler.Kuruyan çiçek sapları makas ile kesilerek,beyaz bir A4 kağıt üzerine silkelenirse tohumların döküldüğünü görürsünüz.



Torf üzerine ya da elenmiş kuru sphagnum moss üzerine yatırılan  dalllardan da üretim sağlanabilir.Ama tohumdan yetiştirmenin çok kolay olduğu bir tür için bunu pek denemez yetiştiriciler.Hatta üstat Garo hocanın bu tür hakkında etoburların ayrık otudur demesi de boşuna değildir.
 ;D
« Son Düzenleme: Mart 22, 2021, 02:00:12 ÖÖ Gönderen: Administrator »
Kayıtlı
admin

egemen

  • Yeni Üye
  • *
  • Karma: +36/-0
  • İleti: 39
Ynt: Droser capensis ler ve bakımı..
« Yanıtla #1 : Mayıs 12, 2021, 06:18:03 ÖS »

Capensis türleri yetiştirmesi keyif verici  drosera türlerinden biridir.Uretimi de çok kolaydır. Yaprak çekme yöntemiyle ekilen her yaprak tutar.Bazen bitki kendini dinlenmeye alabiliyor ve bütün yaprakları kuruyor.Bu gibi  durumlarda bitkiyi sakın atmayın.Bitkinin kökü sağlam oluyor ve kökten üreyebiliyor.
« Son Düzenleme: Mayıs 12, 2021, 06:20:01 ÖS Gönderen: egemen »
Kayıtlı
 

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal