Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun. Aktivasyon epostanız mı yok?

Kullanıcı Adı: Şifre:

Gönderen Konu: Dormancy (dinlenme dönemi) nedir,dormancy hazırlıkları nasıl yapılmalıdır.  (Okunma sayısı 1183 defa)

Administrator

  • Administrator
  • Katılımcı Üye
  • *****
  • Karma: +221/-0
  • İleti: 175



Dormancy (dinlenme dönemi) nedir,dormancy hazırlıkları nasıl yapılmalıdır?

Etobur Bitkilerde Dormancy (dinlenme,uyku,uyuşukluk)

Etobur bitkilerin bir çoğu ılıman iklimlere (10-15 °C) özgüdür ve bazı türler bir dinlenme dönemi ne ihtiyaç duyarlar.Buna,yani dinlenerek geçirdikleri döneme dormancy diyoruz.Bu, bitkilerin kışın sertliğine dayanmasını sağlayan doğal bir koruyucu mekanizmadır.

Drosera lar gibi bazı etobur bitkiler kış tomurcukları (rizom) oluşturur. Sinekkapan bitkisi ve sürahi bitkileri de (sarracenia gibi) kış yaprakları oluşturur. Dormancy, gecelerin serin olması ve gündüzlerin kısalması ile tetiklenir.
Dormancy ihtiyacı olan etobur bitkilerin dinlenmesine izin verilmezse enerjilerini tüketir ve ölürler. 



Venüs bitkisi de dormancy de iken gelişimini yavaşlatır,durdurur.Kapan ve yapraklar küçülmeye boyları kısalmaya başlar.Adeta torf yüzeyine yapışık hale gelirler.Kararma ve çürümeler artar.Dormancy hakkında bilgisi olmayan bitki sahipleri bu durumda yersiz ,eyvah bitkimi kaybediyorum galiba endişesine kapılabilirler.

Dormancy başalngıcı


Bu dönemde beslenme ihtiyacı duymaz,beslenmeye çalışılmamalıdır.
Genç etobur bitkilerde (üç yaşından küçük)  dormancy şart değilse de yetişkin etobur bitkilerde gereklidir. Dormancy ile dinlenmelerine izin verilmez ise yavaş yavaş küçülerek güç kaybedeceklerdir. Bu zayıf bırakılma ,bitki kayıpları ile sonuçlanır genellikle uzun vadede.Tropikal etçil bitkilerde dormancy  gerekmez.

Drosera filiformis , D. intermedia ve D. rotundifolia gibi ılıman droseralar bir kış hibernakluası (rizom) oluşturur. Ortasında sıkıca kıvrılmış yaprakları olan gösterşsiz yuvarlak bir düğmeyi andırır. Bazıları diğerlerinden daha az tüylüdür, sanki sıkı kümelenmiş, küçük kıvrımlı bir eğrelti otu yaprağına benzer.

Venüs Sinekkapanlar, sonbahar aylarına yaklaştıkça,gittikçe küçülen kapanlar ve kısa yapraklar üretir. Eski tuzaklar ölür, siyaha döner ve dar, küçük kapan kümesinin etrafında eski ölü kapanlardan oluşan bir halka oluşturur. Aşırı soğukta, tüm kapanlar zemin seviyesine kadar yapışır.İlk kez bu bitkiyi yetiştirmek için alanlar ve dormancy hakkında bilgisi olmayanlar bitkinin ölmek üzere olduğunu zannederek paniklerler.

Sarracenia larda genellikle ibrik kısımları kesilmemiş ise iki yıl kadar üzerinde kalabilir bitkinin, ancak yaklaşan Kış dormancy i tetikler. İbriklerin üst kısımları solmaya, kuru ve kahverengileşmeye başlar. Bu kuruma, sonunda ölen ibriğin alt kısımlarına doğru ilerler. Bitki yazın yakaldığı avlardan gelen besinleri emmeye devam ettiğinden, tuzakların alt üçte birlik kısmı kış boyunca yeşil kalır.

Ülkemiz için dormancy kasım ayının ortalarından şubat ayının ortalarına kadar diye tanımlanabilir.






DORMANC GİRİŞİ VE DORMANCY ÇIKIŞI (BİTİŞİ) NDA YAPILAMSI GEREKENLER
 
Dormany Başlangıcı

Dormancy etkileri görülen bitkilerde sulama seviyesini azaltmak gerekir.Bunu bir defada bıçak gibi kesmek yerine yavaş yavaş azaltarak yapmak daha doğru olur.

Bitkilerinizi dormancy de nerede yani nasıl bir ortamda barındıracaksanız buna karar vererek hazırlamanız gerekir.
Bu ortam bazı etobur bitki yetiştiricilerinde az ışık alan kapalı serin (ısı kaynağı olmayan) bir balkon olabildiği gibi bazı etobur bitki yetiştiricileri bitkileri saksılarından sökerek,kök kısımlarını temizleyip hatta mantara karşı ilaçlayıp buzdolabında dormancy i geçirmelerini tercih edebiliyorlar.

Ama şu bir gerçek ki dormancy nin olabilmesi için bitki serin ışık alabilen üstü kapalı bir yerde olmalı ve burada dinlenmesine izin verilmelidir.Torfun tamamen kurumasına izin verilmemelidir.(tuberius lar hariç)




Dormancy Sonu (Bitişi)


Her etobur bitki için genelleme yapmak doğru olmasa da,torf  ve saksı değişikliği genellikle dormancy bitiminde (çıkışında) yapılmalıdır.Yeni  bir vegetasyon dönemine girecek olan bitkilerimizin torf değişikliği yaparak gelişimlerini hızlandırabiliriz.İhtiyacı olan bitkilerin saksı değişimleri de torf değişimi ile birlikte yapılabilir.

Saksı ve torf değişimi sırasında Venüs,sarracenia gibi bitkiler eğer bölünmesi gerekiyorsa,kök ve soğan kısımları kontrol edilir,bölünerek ayrı saksılara ekilebilir.

Sarracenia larda dormancy girişinde genellikle ibrikler kesilir ve bitkinin dormancy çıkışına kadar bu şekilde kalması sağlanır.Böylelikle ibrik içerisinde yazdan kalma avlardan hala faydalanmaya çalışacak olan bitkinin, gereksiz güç kaybetmesinin önüne geçilir.

Saksı ve torf değişimi sırasında dikkat edilmesi gereken şeylerden birisi de,köklere yakın çürümüş ,kurumuş dal,yaprak kısımlarının soğandan temizlenerek dikimin yapılmasıdır.

Sarracenialarda bir kovaya saf su konularak eski saksıdan sökülen ve yeni saksıya dikilecek olan bitkinin kökleri kovaya daldırılarak temizlenmeli,kökler incelenmeli,varsa pamukçuk dediğimiz beyaz küfleme,mantar oluşumlarından soğan temizlenmeli,gerekiyorsa ilaçlanmalı ve o şekilde yeni yerine dikilmelidir.Bu işlemler yapılırken kökler hassas olduğundan dikkat edilmeli,asla köklerde budama yapılmamalıdır.

Venüslerde de buna benzer bir yol izlenebilir..Kök kısımları saf su dolu kaba kokularak incelenmeli,bölünmesi istenen soğancıklar oluşmuş ise bölünerek ayrı ekilmelidir.Soğan kısmına yapışmış kuru yaprak ve kapan artıkları sivri ve ince uçlu bir makas ile temizlenmelidir.

Rizom oluşturan drosera türlerinde saksı ve torf değişikliği yapılırken temizlik yapmaya gerek yoktur çoğu zaman, bitki eski saksısından sökülerek yeni hazırlanan yatağına dikilir.

Dormancy bitişi ve yaz gelişimi

« Son Düzenleme: Mart 22, 2021, 01:46:59 ÖÖ Gönderen: Administrator »
Kayıtlı
admin

egemen

  • Yeni Üye
  • *
  • Karma: +36/-0
  • İleti: 39

Dormancy etoburlar için çok hassas bir dönemdir.Sağlıklı bir şekilde dormancy geçiren bitkiler çok güçlü olurlar ve yaza muhteşem bir görünüşe sahip olurlar. Bu arada emeğinize sağlık hocam tüm ayrıntılarıyla anlatmışsınız.
Kayıtlı

Administrator

  • Administrator
  • Katılımcı Üye
  • *****
  • Karma: +221/-0
  • İleti: 175



Etobur bitkilerin bazı türlerinde dormancy gerekliliğini tartışmak abesle iştigal (gereksiz alakasız işlerle uğraşmak) dir.

Ettobur bitkinizin kış uykusuna ihtiyacı var mı?
Sahip olduğunuz bitkinin kış uykusuna ihtiyacı olup olmadığını bilmelisiniz. Bu, bitkinin büyümesinin durduğu ve kış uykusuna yattığı zamandır. Venüs sinek kapanları, Sarracenia, ılıman sundews ve ılıman mesaneworts ve butterworts bu kategoriye girer. Bu bitkiler için uyku hali isteğe bağlı değildir - bir kişinin uyku döngüsü gibi doğal olarak gerçekleşir. Pek çok insan, sinekkapanları Şükran Günü civarında öldüğünde, bunun doğru şekilde ilgilenmedikleri için olmadığının farkında değil - uykudaydı!

Çoğu ılıman etobur bitki, ortam koşullarının güneşli ve sıcaktan loş ve soğuğa değiştiği durumlarda en az 2 1/2 aylık bir dinlenme süresi gerektirir . Hala suya ihtiyaç duyacaklar ve buzda donmuş halde iki haftaya kadar hayatta kalabilirler, ancak büyümeyi durduracaklar ve ısı ve ışık büyüme döngülerini ilkbaharda yeniden başlatmak için etkinleştirene kadar uykuda kalacaklar. Birçok tür yapraklarını döker.


carnivorousplantresource.com



Ancak etoburların çoğu, bazı mevsimlerde yaşanılmaz olan habitatlarda büyür. Bu zamanlarda hayatta kalabilmek için bitkiler ya tohum üretir ve ölürler ya da uykuda bir dinlenme dönemine girerler. Bir dinlenme periyodu öngören bir bitki yetiştirmeye çalışırsanız, uyku süresi gereksinimlerine saygı göstermelisiniz, aksi takdirde bitki aynı anda hem büyümeye hem de dinlenmeye çalışır ve sonuçta ortaya çıkan karışıklık içinde çürür ve hatta ölür.

sarracenia.com


Etçil Bitkilerde Dormansi

Birçok etobur bitki, ılıman iklimlere (3-8. bölgeler) özgüdür ve kış boyunca bir uyku dönemi gerektirir. Bu, bitkilerin uzun süre soğuk ve karanlıkta hayatta kalmasını sağlayan doğal bir koruyucu mekanizmadır. Sundews gibi bazı etçil bitkiler kış tomurcukları oluşturur. Venüs Sinekkapanı ve sürahi bitkileri gibi diğerleri kış yaprakları oluşturur. Bazıları sadece yapraklarını bırakır. Yeni yetiştiricinin uyku halini bitki ölümü veya hastalığı ile karıştırması yaygın bir hatadır.

Uykusuzluk, sonbaharda daha soğuk geceler ve daha kısa günlerle tetiklenir. Genç etçil bitkiler (üç yaşından küçük) dormansi olmadan gidebilir, ancak olgun ılıman etçil bitkilerde gereklidir. Onsuz, yavaş yavaş azalacak, daha az dinç hale gelecekler. Bu daha zayıf büyüme genellikle bitkinin tüm gücünü çeken ve onu öldüren bir çiçeklenmeye yol açar veya bitki hastalığa yenik düşer. Etçil bitkiler dinlenmelerine izin verilmezse, enerjilerini tüketecek ve öleceklerdir. Tropikal etçil bitkiler dinlenmeye ihtiyaç duymazlar.


carnivorousplantnursery.com



Venüs Sinekkapanlarının uzun süre hayatta kalabilmesi için her yıl üç ila beş ay süren bir uyku dönemi geçirmeleri gerekir. Venüs sinek kapanları için minimum 10 haftalık bir uyku süresi gereklidir. Bundan daha kısa olursa, bir sonraki büyüme mevsimi boyunca iyi büyümeyeceklerdir. Herhangi bir uyku hali olmadan, Venüs sinek kapanları bir süre sonra zayıflar ve ölür.


flytrapcare.com


https://www.cultivocarnivores.com/pages/faq-what-can-i-expect-from-my-plants-during-winter-dormancy

Dionaea muscipula - Venüs Sinekkapanı
Yaz boyunca tam güneşte 1/2 - 1 inç suda (güneye bakan bir pencere pervazı ideal) (güneye bakan bir pencere pervazı idealdir).

Kış (Ekim-Mart) mevsimlik bir sezondır ve serin tutulmalı (0-10oC) ve toprak nemli olana kadar sulama yapılmalıdır. Bitki uykudayken aydınlatma da azaltılabilir. Yaprak bir olacak veya tamamen doldurulacak - bu bir durumluklarin kullanilmasi için kullanilacaktir. Küf veya hastalıktan caydırmak için ölü izi okumak.

İlkbaharda sıcak bir şekilde canlandırılır yeni büyüme devam edecek ve iyi bir şekilde sezondan geçen çiçek bitkileri Nisan-Mayıs çiçek açacak.

Bu besleme tamamlanmak değildir, ancak bu yapılırsa hayata geçirilebilir olmalıdır. Et, bitki gübresi, balık yemi vb. topaklar uygun gıda değildir ve tuzağın erken yaşına ve çürüme riskli ile neden olur. Tuzakların aşırı tetiklenmesi de onları erken yaşlandırarak bitkiyi yorar. Her tuzunu yakalayıp sindirebilir, bundan sonra doğal olarak ve yeni tuzlularla değiştirilecektir.

İlkbaharda bir veya iki gelişme bir, 2 kısım turba ve 1 kısım iri kum çeşidinde. Sağlıklı organizmalar, bölünebilen ve ayrı ayrı ayrı tutulabilen küme bitkilerini üretecektir.


triffidnurseries-co-uk



Çoğu etçil bitki, daha ılıman iklimlere özgüdür, bu da hayatta kalmak için tipik olarak bir uyku dönemine ihtiyaç duyacakları anlamına gelir. Bu, bitkilerin kışın sert soğuğunda hayatta kalmasını sağlayan bir hayatta kalma ve doğal koruyucu süreçtir. Uyku hali, daha soğuk geceler ve kısalan gün uzunluğu tarafından tetiklenir; bu, bulunduğunuz yere bağlı olarak tipik olarak sonbahardan kışa geçiş anlamına gelir.

carnivoregarden.com

USDA 7 ve 8 bölgelerinde, Dionaea'yı ısıtmalı bir sera olmadan dışarıda yetiştirmek sorunludur ancak yapılabilir. Bitkileri bir toprak bataklığında yetiştirmeken kolayıdır. Kış aylarında, sıcaklıklar bir seferde bir haftadan fazla donma noktasının altında kalmazsa, erken veya geç bir donma olmadıkça, dışarıdaki bitkileri tamamen yağmura ve kara maruz bırakabilirsiniz. Bitkiler, tamamen uykudaysa ve kurumaya karşı korunurlarsa, bir hafta veya daha uzun süre donmuş halde katı halde hayatta kalacaktır. Tamamen uykuda değillerse, dondurucu hava onları öldürebilir. Bitkiler aşırı korunduğunda veya büyümeye başlayıp donduklarında kolayca öldürülürler. En büyük tehlike dondurarak kurutma olduğundan kurumasına izin vermeyin. Çam iğnesi malç veya sıra örtü bezinin kullanılması dondurarak kurutmayı önlemeye yardımcı olur.

Çok soğuk iklimlerde (USDA bölgesi 6 ve daha soğuk) bitkiler, dışarıda yetiştirilirse önemli ölçüde korumaya ihtiyaç duyacaktır. Bitkileri ısıtmalı bir seraya, bir garajın güneye bakan penceresine koymak veya kış aylarında üzerlerini saman veya çam iğneleriyle örtmek en iyisi olabilir . Kış aylarında bir garaj penceresindeki bitkilere sahipseniz ışığı desteklemek muhtemelen iyi bir fikir olsa da, ayarlayan bir ışık zamanlayıcısı kullanmadığınız sürece onları eve veya bodruma getirmenizi ve kış için ışık altına koymanızı tavsiye etmem. yerel gün uzunluğunuz için. Onları mevsimlerle uyumsuz hale getirecek. Onları her zaman ışıklar altında içeride tutmak, ileri geri değiştirmekten daha iyidir.


carnivorousplants.org



Sarracenia , soğuk havalarda (50°F veya 10°C'nin altında) ve daha kısa gündüz saatlerinde tetiklenen 3-4 aylık kış uykusu gerektirir. Bitkileriniz uyku moduna girerken, büyümeyi tamamen durduracaklar. Bazı bitkiler sürahilerini kışa kadar korur, ancak birçok yaprak kahverengiye döner. Bitkileriniz uykudayken, gece boyunca 20°F'ye (-7°C) kadar olan donlara dayanabilir. Gün içinde sıcaklıklar donma noktasının üzerine çıktığı sürece onları korumanıza gerek yoktur. Bununla birlikte, uykudayken bile, bitkilerin topraklarının kurumasını önlemek için az miktarda durgun suda oturmaları gerekecektir.

growcarnivorousplants.com

Venüs Sinekkapan Dormansisi
Venus Flytraps veya Dionaea muscipula ile ilgili en büyük yanılgılardan biri, bitkilerin tropikal olması ve yıl boyunca nem ve güneşe ihtiyaç duymasıdır. Çoğu insanın anlamadığı şey, aslında çok dayanıklı çok yıllık bitkiler olduklarıdır. İnsanlar her zaman tüm etçil bitkilerin egzotik, nemli ve sıcak yerlerden geldiğini varsaymak isterler.

Venüs sineğinin çok yıllık olması, temel olarak, bir yaz ilkbaharda gelişip, sonra ölüp bir uyku dönemine hazırlanmaları anlamına gelir. Venüs sinek kapanı kış boyunca uykuda kalacak ve anaçta veya köksapta biriktirdikleri enerjiden ilkbaharda geri dönecektir.

Venüs sinek kapanı etrafında sonbahar geldiğinde daha sert kış aylarına hazırlanın. Bu bitkinin doğal yolu budur. Hafif donmalar ve don, dayanıklı venüs sinek kapanını öldürmez ancak uzun süreli donmalar onları öldürebilir.

İnternette etçil bitki topluluklarında venüs sinekkapanlarının uyku süresinin ortadan kaldırılmasıyla ilgili bazı tartışmalar gördüm, ancak okuduğum en deneyimli yetiştiricilerin tümü, venüs sinekkapanlarının uzun süreli sağlıklı yaşam için en az bir 10 haftalık uyku dönemi. Çoğu yetiştirici yılda 3-5 ayın en iyisi olduğunu söyleyecektir.

En büyük sorunlardan ve yanılgılardan biri, bitkinin oldukça uzun süre atıl durumda kalmadan hayatta kalmasından kaynaklanmaktadır. Ancak gerçek şu ki, uzun bir süre boyunca venüs sinek kapanı zayıflayacak ve uyku dönemlerine izin verilmezse sonunda ölecektir.


carnivorousplantshub-com

Tüm bu yazılanları göz ardı edip,aksini extrem örnekler ile savunmak,maceraperestlikten başka bir şey değildir diye düşünüyorum.Ve aksini düşünen ve savunanlara da maceracı davranışlarından dolayı tebrik etmek gerektiğini düşünüyorum.  ;D
Kayıtlı
admin

 

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal